Op deze pagina vindt u informatie over drie vormen van ademhalingsklachten: astma, Cystic Fibrosis (CF) en hyperventilatie.
Astma
Astma is de meest voorkomende chronische longaandoening bij kinderen. Bij astma is er een ontsteking in de luchtwegen, dat zorgt voor een verminderde conditie. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel: doordat het kind minder beweegt gaat de conditie steeds meer achteruit. Daarom is het belangrijk dat het kind onder begeleiding van de kinderfysiotherapeut blijft bewegen, zodat sport en spel mogelijk blijven.
Cystic Fibrosis (CF)
Bij Cystic Fibrosis (ook: taaislijmziekte) is het slijm door een genetische afwijking uitzonderlijk taai. Het slijm kan niet goed worden afgevoerd in de luchtwegen en veroorzaakt verstoppingen. Hierdoor ontstaan luchtweginfecties en wordt het longweefsel aangetast. Kinderfysiotherapie helpt het kind bij het ophoesten van sputum, het verbeteren van de ademvoorwaarden en het verbeteren van de conditie en houding.
Hyperventilatie
Hyperventilatie betekent dat het kind te snel of te diep ademt. Oorzaak is het gevoel dat er te weinig lucht naar binnenkomt. De balans tussen zuurstofopname en koolzuurafgifte raakt hierdoor verstoord. Daardoor kunnen verschillende klachten optreden, zoals een benauwd gevoel, druk op de borst, angst en paniek, duizeligheid. De kinderfysiotherapeut leert het kind een hyperventilatieaanval opvangen en de juiste manier van ademhalen en ontspannen.
Meer weten?
Wilt u meer weten over ademhalingsklachten? Surf dan naar de volgende websites
• De website van het Astmafonds voor kinderen: Astmakids Klik hier
• informatie over Cystic Fibrosis op de website van het Longfonds Klik hier
• informatie over hyperventilatie op de website van Thuisarts.nl Klik hier